Goede vrijdag?

Vandaag is het Goede Vrijdag. Ik heb de term altijd wat vreemd gevonden. Want voor de persoon die centraal staat was het natuurlijk geen goede dag. En ja, ik snap best wel dat hij zijn leven gaf voor zijn mensen. Maar toch.

Goede vrijdag staat natuurlijk voor het herdenken van de kruisiging en dood van Jezus Christus. Voor christenen een belangrijke gebeurtenis. Ook de katholieken herdenken het, maar voor mijn gevoel nam het een nog duidelijkere plaats in, in het protestantse geloof. Ik groeide ermee op en kreeg de betekenis mee.

Mijn ouders deden iets wat in hun tijd eigenlijk “not done” was. Ze hadden namelijk beide een ander geloof. Waar mijn vader Protestants werd opgevoed, werd mijn moeder Katholiek opgevoed. En dat gaf best wat spanningen. Zo kregen ze te horen: twee geloven op een kussen, daar rust de duivel tussen. En toen ze ook nog gingen scheiden was het hek helemaal van de dam. Zelf werd ik vrijblijvend gedoopt zodat ik later een keuze kon maken tussen het Protestantse of Katholieke geloof. Ik koos inderdaad zelf. Maar wel voor het boeddhisme van Nicherin Daishonin.

Ik deed dus niet wat de familie van mij verwachtte, maar kreeg er wel alle steun bij. Mijn mam bekeerde zich uiteindelijk ook tot het boeddhisme. Maar voor die tijd kreeg ik dus wel veel van het christelijke geloof mee. Zo werd Pasen aan de kant van mijn vader echt gevierd. Die opa zag het zelfs als de belangrijkste dag, zelfs belangrijker dan kerst. Want Goede Vrijdag was de dag dat Jezus Christus zijn leven gaf voor al zijn volgelingen. En daarom was het goed. Ik snapte dat niet goed, want doodgaan ook voor een ander en zeker voor een geloof, is dat echt goed? Kan je niet beter je leven geven op een andere manier. Zodat je niet enkel in gedachten blijft, maar echt zelf iets kan blijven bijdragen?

Ik snap wel dat we op deze dag zijn dood herdenken. Hij heeft natuurlijk voor heel veel mensen het pad vrij gemaakt om christen te kunnen zijn. En dat vind ik zeker een belangrijke gebeurtenis die herdacht mag worden. Maar goed?

Hoe staan jullie daarin?

-XOXO-

Gepubliceerd door Just Tess

Blogs & vlogs van een 40-ish quirky woman die zich verwondert, uitspreekt + kleur bekent. Reis mee langs haar #DailyLife #Health & #LowCarbLifestyle!

3 gedachten over “Goede vrijdag?

  1. Nou, wij kunnen elkaar weer eens een hand geven. Ik (katholieke achtergrond) heb dat hele goede van Goede Vrijdag ook nooit begrepen. Helemaal omdat blijkbaar niemand iets geleerd heeft van het offer van Jezus – we zijn gewoon lekker als mensheid op dezelfde voet verder gegaan. Toch een beetje zonde denk ik dan.

    Like

    1. Haha, echt? En idd, maar weinigen hebben echt van zijn offer geleerd. Maar ik snapte ook nooit helemaal waarom ik nu zou moeten lijden omdat hij voor mij was gestorven. Moest ik dan niet gewoon goed mijn best doen en eerlijk/oprecht zijn, zodat hij trots op me kon zijn? En wat was dan daadwerkelijk het verschil met het kastensysteem uit het hindoeïsme, waar je zonder klagen volgt wat jou geschonken wordt bij je geboorten? En waarom voelt het christendom zich zoveel beter, omdat het nu geen extremisten zou hebben, terwijl zij ook van alles uitgehaald hebben (denk aan kruistochten etc.)

      Geliked door 1 persoon

      1. Amen (woordgrap met intentie). Mijn moeder vond het vroeger leuk om met Jehova’s getuigen in discussie te gaan… Ik niet zo. Religiediscussies kan niemand winnen. Ik heb nu zoiets: laat iedereen geloven wat ze willen, ik geloof wat ik wil, en als we elkaar daarin vrij kunnen laten is dat pure winst voor iedereen.

        Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie