STAP-budget toegekend!

Ik wilde het zo graag! Een nieuwe studie oppakken, weer iets bij leren. Maar het geld was er niet. Dus zou het STAP-budget van de overheid de enige oplossing zijn. Nou het was me een weg zeg!

Misschien heb je het al om je heen gehoord? Maar de manier waarop het STAP-budget momenteel geregeld is, is niet bepaald stimulerend. Het voelt meer als een loterij aan en er schijnen veel onnodige opleidingen afgenomen te worden. Maar hoe kan dat nou?

Voorheen kon je de studiekosten achteraf bij de belastingteruggave opgeven. Dit scheen echter een probleem te zijn voor mensen met een lager inkomen. Plus de overheid had er totaal geen overzicht op. Je kon elke cursus opgeven als studiekosten. Of het nu wel of niet bij je werkgebied pasten. Daarom wilden ze een verandering. En werd het STAP-budget bedacht. Met meerdere ronden waarin je maximaal 1000,- per jaar kunt krijgen. Vooraf aan de studie.

Echter 1) het budget dat per ronde beschikbaar is, voldoet niet aan de grote vraag. 2) Er is een register met opleidingen waaruit je kunt kiezen, maar dit blijkt zo breed dat er ook cursussen tussen zitten die weinig toevoegen. 3) er wordt geen onderscheid gemaakt in de soort opleiding of cursus, het is gewoon wie het eerst komt, het eerst maalt.

En dat laatste maakt het echt een loterij. Want je moet echt om 9 uur klaarzitten en ingelogd zijn op de juiste website. Het systeem zet je dan ergens in de wachtrij. Dus of je nu om 1 uur ‘s-nachts of om 8 uur 55 inlogt, dat maakt niet uit. Het is maar net wat het systeem doet. En dat voelt voor veel mensen oneerlijk aan. Zeker als ze een opleiding in de zorg willen gaan doen. Dat begrijp ik zeer goed, want in de krant stonden veel negatieve verhalen over mensen die bijvoorbeeld een zelfontwikkelingscursus in Parijs gingen doen. Nu vind ik het best discutabel of zo’n cursus wel of niet waardevol is, ik kan me namelijk goed voorstellen dat als je tegen een burnout aanzit of een hoge topfunctie bekleed, zo’n cursus zeer waardevol kan zijn. Maar ik begrijp ook dat het steekt als je een opleiding wilt doen richting een beroep dat een schreeuwend tekort aan personeel heeft. Vaak zijn dat mensen die nog geen baan hebben of zich willen laten omscholen. Weer een ronde wachten is voor hen niet positief, terwijl zelfontwikkeling misschien wel een ronde kan wachten.

Door de grote vraag is het budget op de aanvraagdag al na 3 uur volledig op. Persoonlijk ben ik het er gewoon niet mee eens dat er een maximum bedrag per ronde en per jaar is. De overheid zet zelf op hun site dat “jezelf levenslang ontwikkelen met cursussen en studies” van groot belang is voor je positie op de arbeidsmarkt. Ze geven ook aan dat zij dat willen stimuleren, maar bieden dus geen toereikend budget en een procedure die haast onmogelijk is.

Ik kreeg de eerste keer het budget niet toegewezen. Ik stond te lang in de wachtrij. Dat was in december 2022. De inschrijfperiode in januari kwam te vervallen, want de overheid had meer tijd nodig. Dus wachtte ik tot eind februari. Die ronde zou zeker doorgaan. Echter stonden er zoveel mensen in de wachtrij dat de website plat ging en er dusdanig veel storingen waren, dat de aanvraag uitgesteld moest worden. Dus zat ik in maart voor de extra ronde klaar. Ik had me letterlijk op mijn telefoon, laptop en Ipad in de wachtrij gezet. En bij de laptop kwam ik er op tijd doorheen, gelukkig.

Dus mag ik nu echt, officieel, starten met de opleiding Professioneel Organizing! Of dit een zinvolle opleiding is? Ja, voor mij wel. Het sluit aan bij mij als persoon, ik kan niet meer terug naar mijn oude werk omdat ik zowel fysiek als mentaal dat niet meer volhoud en ik hou van studeren. Omscholen is voor mij de beste optie en aangezien ik graag als zelfstandige wil gaan werken, leek dit me een goede optie. Nogmaals, ik ben dus heel happy dat ik nu eindelijk kan beginnen en me niet financieel in de schulden hoefde te steken.

-XOXO-

Gepubliceerd door Just Tess

Blogs & vlogs van een 40-ish quirky woman die zich verwondert, uitspreekt + kleur bekent. Reis mee langs haar #DailyLife #Health & #LowCarbLifestyle!

3 gedachten over “STAP-budget toegekend!

  1. Gefeliciteerd! Ik heb mijn opleiding ook met STAP gedaan, maar ik had vorig jaar mei gewoon erg veel geluk. Zeg maar Erg Veel Geluk, want ik was er in 10 minuten doorheen en kreeg al na een dag bevestiging van de overheid dat het goedgekeurd was… Maar al die verhalen… Echt zo “goed” geregeld weer in NL. Maar jij hebt hem in the pocket! Alvast veel succes en veel plezier. Wanneer start je opleiding?

    Like

    1. O, wat leuk dat het jou vorig jaar al lukte! En idd, weer een staaltje van “goede” regelingen. Voorheen was het makkelijker met achteraf terug krijgen via de belastingdienst. Dan had ik eerder kunnen starten. Ik wist pas in december wat ik wilde, maar moest dus lang wachten voor de aanvraag. Vandaag ben ik officieel gestart. Gelukkig ging dat heel snel en werkte de opleiding ook enorm mee. Enorm veel zin om er nu vol mee aan de slag te gaan.

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie